maanantai 31. lokakuuta 2016

Sipilä Trials!
Viikko takaperin 23.10. sunnuntaina käytiin hyvänmielen (epäviralliset) paimennuskisat Sipilän lammastilalla Liedossa, johon osallistuttiin siis Maicon kanssa. Sitä ennen lauantaina treenattiin vielä paimennusta.


 

Kisoihin lähdettiin aamulla vähän tukka putkella kiireessä, mut onneksi mukaan tuli kaikki mitä tarvittiin. :)

Kisapaikalla oltiin hiukan myöhässä, mutta ystävällisesti meitä oli hetki odoteltu ennen kuin päästiin rataan tutustumaan. Rata sisälsi ns. työtehtäviä joten poikkesi bc/ak  kennelliiton kisoista. Kisoissa oli kaksi luokkaa Nursery sekä Open joista Openissa haku 100m tai 150m jonka sai itse valita lisäksi ensimmäinen ajopätkä tehtiin siitä poispäin ajona ja peruskuljetuksessa oli yksi kierros käärijän ympäri viimeisten porttien jälkeen. Nurseryssä ei siis poispäin ajoa lainkaan ja haku 50m ja toisten porttien jälkeen suunnattiin suoraan häkitykseen.

Kauhean iso kynnys jotenkin lähteä tekemään ns. kisamainen treeni vieraaseen paikkaan, vieraille lampaille. Joten ilmoitin Maicon Nursery luokkaan joka sekin jännitti jo ihan tarpeeksi.

 

Tehtävinä meillä oli siis haku 50m, toki normaalisti nosto ja tuonti ohjaajalle arvosteltavina, tolpan kierto, ajo häkkiä kohti ja häkin takaa peruskuljetuksen, siitä poikittain sitten kohti pientä metsäsaareketta jossa oli ns. lankaportti joka tuli avata ja ajaa nauhoista tehtyyn kujaan lampaat ja portti kiinni ja kujasta tultiin ulos oli semmoinen suhteellisen pieni lankuista tehty neliö johon lampaat tuli ajaa ja seisauttaa siihen, siitä peruskuljetuksella kaksien porttien läpi saarekkeen vierellä ja kakkosporttien jälkeen suunnattiin häkitykseen. Häkillä siivekkeet avoinna suu aukolla, ei porttia, kun lampaat häkissä tuli koira jättää häkin avoimelle suuaukolle maahan ja itse ottaa suuaukon vieressä oleva ämpäri ja viedä se häkin perälle ja tuoda siellä oleva ämpäri suuaukolle. Vetoja lampailla oli osalla porukoilla enemmän ja osalla vähemmän, vedot ylipäätään tuntui olevan sekä tulovarikolle että poistopovarikolle aika kovat, lisäksi mulle tuli itelle tuntu että sitten kun ne allkoivat kovempaa juoksemaan johonkin suuntaan niin sitten ne myös juoksi sen jälkeen joka suuntaan kovempaa.
 

Lampaat oli isoja, muistaakseni suomenlammas tai sl-turkis sekoituksia. Ehdin katsella useampia Open luokan koiria ja muutaman Nursery luokan suorituksen ennen omaa rataa. Osalla koirista liikkuivat tahmeammin ja jos ajo oli nykivää tai tuli stoppeja niin pysähtyessään kääntyivät porukalla usein heti kohti koiraa ja jokunen saattoi etujalkaa polkemalla ajoin siinä tilanteessa haastaakin koiraa. Kuitenkin kun antoi koiran tehdä reippaasti hommia niin liikkuivat ihan kivasti. Jännitti ihan hurjasti vähän ennen omaa vuoroa että miten me pärjätään vierailla lampailla. Mutta sitten kun menin pellolle ja kohti tolppaa kun lampaat tuotiin hakupaikkaan tuli kiva varma olo siitä että Maico on niin mulla hommissa ettei mitään kamalaa voi oikeasti sattua. Koiraa sai auttaa niin paljon kuin halusi, pääasia oli että työtehtävät saatiin tehtyä ja koira onnistuu ja itsekin saisi onnistumisen tunnetta.

 

Lähetin Maicon oikean kautta vaikka se hiukan ahtaampi puoli olikin, halusin peittää poistovarikon puolen. Lisäksi halusin varman hyvän kaaren kun kaksi tolppakoiraa ja ihmistä tolpalla, joihin aattelin että Maico voisi reagoida olemalla epävarma niin jätin koiran tolpalla ja kävelin vähän matkaa edemmäs ja lähetin vasta sieltä oikealle. Nostosta mulla ei oo ihan hirveän paljoa muisti kuvia, heh, taisi jännittää ja olla niin intensiivisesti keskittynyt ettei ihan kaikki omassa päässä toiminut. Tuonti ohjaajalle oli muistaakseni ihan ok, Maico taisi itse peittää vetoa poistovarikon suuntaan kun mä olin enemmän tolpasta katsottuna toisella puolella ja olinhan mä jo edempänä kun olin mennyt vähän edemmäs lähetystä ennen. Tolpan kierto oli muistaakseni ihan ok, vauhtia tuntui olevan liikaa mun makuun ja hidastus meni kyllä tyhjille korville. Ihan ok mentiin ensimmäinen ajo, ja toinenkin, en edes muista kääntyilikö lampaat siinä, linjoilla ei kyllä koko aikaa oltu. Mä olisin halunnut että saan lampaat asettumaan kujaan ajoa varten ja käytin ihan turhaa aikaa siinä, eihän ne asettunut kun vauhdilla oltiin tultu ja Maico työskenteli aika lähellä ja on varsin intensiivinen, Maico joutuikin tosi paljon paikkaamaan käskytetyillä kaarilla vetoja kun lampaat meni yhteen jos toiseen suuntaan. Kuunteli ja teki hienot kaaret, mutta mä ihan turhaan koitin saada lampaita rauhoittumaan ja pistin Maicoa maahan vaikka olisin voinut antaa sen työstää ja vaan mennä rohkeasti kujan portin avaamaan ja antaa Maicon pitää lampaat. Lopulta muistelen että ajettiin tämä lauma kujaan, mutta yksi lammas meni ulkopuolelta, siinä oli yksi uuhi joka käveli ihan musta ohi vaikka yritin painostaa kujaan omalla puolellani. Meidän häkitystaidot on noin muutenkin vielä aika huterat, kerta se on ensimmäinen kun kokeiltiin vierailla lampailla jotka ei halunneet kyllä tuonne kujaan mennä. Sitten jotenkin pyörittiin siinä kujan läpi ja taisi lampaat tulla sieltä ja täältä saarekkeessa ulos ja tässä hässäkässä epäilen että, hukattiin sitten lauma poistovarikolle, jonne ampuivat niin kovaa etten uskaltanut Maicoa enää laittaa eteen. Täytyy sanoa ettei kovin tarkat ole muistikuvat miten ne tilanteet meni. :D

Tuomari Pauliina sanoi että tuovat toisen lauman ja etten olisi vihainen tms.. Mä olin kaikkea muuta kuin ärtynyt tai vihainen, mua hymyilytti kuin hangon keksiä. Maico työskenteli todella hyvin, kuunteli joka ikisen käskyn ja käytti päätään, mä vaan söhelsin menemään ihan liikaa ite. Meille tuotiin sitten tulovarikolta toinen lauma joka mentiin vähän vastaan hakemaan ja taidettiin osa saada sitten aika hyvin neliöön ei tosin kaikkia mut riittävästi, johon tyydyin ja jatkettiin porttien ajo joka meni sitten oikein nätisti ja siitä häkitykseen. Häkitys ei taas sitten onnistunut millään ja kun lampaat huomasi että sinne ei ole pakko mennä, niin ne meni oikeeseen ja vasempaan häkin ohi vähän väliä, yritin huijata ämpärinkin avulla niitä sisään, mutta kun se koviten vastaan hankaava uuhi huomasi ettei siellä ole mitään ei sekään sitten toiminut ja pakittivat pois viime tinkaan. Tämä kyseinen uuhi sitten vielä lähti keulassa kovaa kohti poistovarikkoa ja Maico sai tehdä tosi kovaa töitä että sai sitä kääntymään. Huoh, tulivat tulovarikolta vastaan ja otettiin lampaat haltuun ja poispäin ajettiin ne sitten pellon takaosasta kohti poistovarikkoa. Tultiin poistovarikolle sitten avuksi seuraavan koiran suorituksen ajaksi ja en voinut muuta kuin ylistää Maicoa ja kehua. Se teki superhyvin töitä, ainut mikä ei nyt toiminut oli typerä ohjaaja ja koiran hidastuskäsky ajossa. Mut Maico toteutti kaikki mun yritykset todella hienosti vaikka olikin hetkittäin sen näköinen että ootko eukko ihan tosissasi näissä. Ja en tarkoita siis että olisi kyseenalaistanut tai ollut kuriton missään nimessä, mitään sellaista ei ollut, vaan ilme oli sen näköinen vain että tuli semmoinen olo. Maico tunsi lampaiden vedot tosi hyvin.

Oli kyllä ihan mahtava fiilis vaikka ei oikeasti koko rataa saatu suoritettuakaan. Mun koira teki töitä vieraassa paikassa, vierailla lampailla ja kuunteli mua tosi hyvin. Ne mitä puuttui vielä meidän työkaluista on kesken koulutusta ja täysin tulossa sieltä hyvien treenien kautta. (Ajon tempoon tarvitaan treeniä, hidastuskäsky pitää tehdä kunnolliseksi, on muutakin mutta ne on tullut mulle mieleen muutoin kuin nyt tästä nimenomaisesta kisakokemuksesta.) 

Me selvittiin hengissä ja koin ihan mielettömän paljon onnistumista tästä treenistä ja luotan koiraan jos mahdollista vielä enemmän. Iso kynnys on nyt ylitetty.

Kisat oli tosi kivasti järjestetty ja todella toivon että tämmöisiä matalan kynnyksen kisoja tulisi jatkossakin. Kiitos Sipilän lammastilalle ja kaikille järjestelyissä mukana olleissa ja kisoissa auttaneille!

 
 

Maico latauksessa kisojen jälkeen. :D <3


Ei kommentteja: