perjantai 7. lokakuuta 2016

Paimennusta kuinkas muuten!

Keskiviikkona treenasin Maicon kanssa poispäin ajoa sekä hakukaaria. Vähän tullut tehtyä samoja treenejä eikä oikein taitoa mulla miten mennään eteenpäin ja mitä tehdä jos tulee joku poikkeavuus, joten hyvä että nyt eilen käytiin Pukkilassa Kristiinan treenissä. Hakukaarien/flänkkien suhteen pitää ainakin meidän vielä tässä vaiheessa tehdä "ylläpito" treeniä suhteessa määriin kun tehdään poispäin ajoa. Jos tekee vaan paljon yhtä ja vähän toista, kärsii selkeästi tekeminen siinä vähemmän tehdyssä treenin aiheessa. Näin meillä ainakin kun on nuori kokematon koira ja kokematon ohjaaja.


Maico auttelemassa tarvittaessa Piken harjoituksissa.
Keskiviikkona Maicon treenien lopuksi otin Piken hihnassa sytyttelemään. Reipas Pike oli nyt selkeästi kasvanut tässä asiassa ja reippaasti lähti ajelemaan mun kanssa lampaita. Aiemminhan Pikea on vähän jännittänyt lampaat tai vaihtoehtoisesti ehkä ollut silmässään niin kuplassa ettei ole liikkunut. Tässä välissä on saanut ajella kimpassa Maicon kanssa lampaita poispäin aitauksesta toiseen mihin niillä on luontainen veto ja se onkin sujunut tosi nätisti. Selkeästi Pike nyt myös hetkittäin olisi hakeutunut flänkille, missä hihna nyt vähän kinnasi vastaan, ensi kerralla liinaan. Mutta kuten videolta näkee on hänellä nyt ajatusta hommaan. Ajatuksen nyt sytytellä viikottain ja katsotaan sitten kun alkaa tulla esiin enemmän asennetta että missä tilanteessa ollaan, jätetäänkö asiat hautumaan siihen asti että voi ajatella että pystyy jo jotain kouluttamaan, kun kovin nuorihan Pike vielä on. Hieno pikku Pike!

Eilen tosiaan Pukkilassa Maicon treenit Kristiinan koulutuksessa. Haettiin ensin Maicon kanssa koko lammaslauma laitumelta viereiselle pellolle. Ei olla nyt useampaan viikkoon päästy Pukkilaan treeneihin joten käskin Maicon kulkemaan mun kanssa ensin kohti laitumen toista päätä jossa lauma pötkötteli ja otin hakukaaren vasta hiukan lähempänä, Pukkilan lampaat kun on olleet yleensä ns. villimpia ja liukkaampia kuin Seutulan lampaat. Hiukan kaaren loppuosassa kiihdytti kun huomasi että lampaat lähtee liikkeelle, mutta tosi hienosti mietti itse eikä tehnyt huonoja ratkaisuja vaan nätisti flämkkäsi ja kattoi koko lauman, en siis puuttunut asiaan mitenkään ja yhdellä käskyllä loppuun asti hyvin. Lampaita reilut parisen kymmentä.
Kuljetti nätisti peruskuljetusta, vähän yllätys vissiin Maicolle että oli raskaampaa kun niin paljon isompi lauma nyt kuljetettavaksi, mutta löysi hyvän intensiteetin ja työskentelyn liikuttamiseen.

Tehtiin vähän aikaa iteksemme poispäin ajoa ja useampia hakukaaria ennen kuin Kristiina tuli mukaan. Sen jälkeen hakuja niin että Kristiina piti Rosien kanssa laumaa. Maicoon selkeästi vaikutti Kristiinan oleminen lampaiden lähellä ja teki aika paljon liioitellumpia kaaria kun hetken aiemmin mun kanssa kaksin, lisäksi hidasti ja jäi silmään hetkittäin kaarella. Tätä ei oo yksin treenatessa ollut alun jälkeen kuin ihan satunnaiset yksi tai kaksi kertaa. Näistä silmään jäämisistä kiellettiin ihan ei sanomalla ja uusi suuntakäsky heti, kehuja reippaasti kun korjasi. Etäisyyttä noin puolen pellon mitasta vähän pienemmäksi vaihtelevasti.

Nostoista puhuin Kristiinalle että nyt jotenkin jumittunut usein sitten maahan kun oon kauempaa joutunut kovemmin sanomaan kun ihan etäisyyden takia pitää käyttää enemmän ääntä. Jäänyt sitten ehkä kovemman käskyn takia osittain vaan sinne maahan vaikka olen antanut käskyn ajaa. Kun useamman käskyn ajamiseen olen jo antanut ja lauma joskus jopa puolessa välissä matkaa tulossa mulle niin sitten vasta noussut ja ajanut. Tähän saatiin ohjeita että sille on vaan kerrottava että pitää ajaa niinku nyt eikä huomenna. Kiireisemmät, villimmät lampaat olisi huidellut esim. jo kisoissa herkästi minne itse haluavat, toki voi olla että semmoiseen vetoon Maicokin vastaisi luontaisesti, mutta kun se paras ja tavoiteltava on että jokainen käsky otetaan ja tehdään kuuliaisesti ja heti. Tehtiin nyt sitten niin että annoin nostaa itsenäisesti ja nostaa kyllä tosi nätisti ainakin näillä ja Seutulan lampailla, antaa hetken nyt mennä tällä tavoin treeneissä. Tietysti pillikäskyt tulee auttamaan käskytyksen suhteen kun ne saan opetettua ja opeteltua. :DPoispäin ajoa sitten toisella kierroksella. Oltiin ainoat treenaamassa, joten setit hiukan venyi ja aikaakin saatiin menemään reilun laisesti. Maicosta näki että ekan setin lopussa sen pääkoppa oli väsähtänyt kun paljon puututtiin ja koulutettiin ja setti melkoisen pitkä.

Isolla laumalla annettiin tehdä poispäin ajoa rennolla otteella, ja jos meinaa lähteä kiertämään, huomautuskäsky ja korjata suuntaa. Ideana myös että jatkossa itsekin heti tajuaa siis jo huomautuskäskystä korjata ilman uutta ohjetta. Ideaali tietysti että oppii hyvin harjoitusten myötä että ei tartte edes koko korjauskäskyä jossain vaiheessa, eli ei enää lähde ajattelemaan kiertämistä jos ei tule flänkkikäskyä. Tajusi tän idean tosi nopeasti ja hyvin alkoi tasapainottaa myös poispäin ajossa isoa laumaa. Käskytyksiin poispäin ajon harjoittelussa sain ohjeita hyvin miten jatketaan, kun korjaan suuntaan ni en nyt käytä sisäfläkillä suullista käskyä vaan taputan reiteen ja käytän tässä sanaa.
Lisäksi nyt opetan selkeämmin Maicolle vielä seisahtumiskäskyn, on meille varmasti sopivampi ajossa tekemiseen, kaarelta ajamiseen vaihtamisen väliin, kuin maahanmeno (esim. away-stand-walk on). Hyödyllinen myös monella muulla tavalla ajatellen tulevaisuutta.


Erinomaiset treenit jälleen ja taas odotan innolla että pääsen treenaamaan näitä kaikkia juttuja eteenpäin. Kuvat mun ite ottamia kännykkäkameralla taas. Oon ihan hirmu onnellinen aina jos päästään näkemään näissä treeneissä jotain haastavia tilanteita, koska silloin saan hyvät ohjeet aina jatkoon jotta saadaan treenattua, mut lisäksi olen tietysti tosi ylpeä siitä kuinka Maico on edistynyt. Jännä kuitenkin että itelle ei enää tulee semmoisia oloja että tuli epäonnistuminen/huonot treenit jos joku ei mennyt niin kuin pitäisi, vaan enemmän sellainen jes! nyt pääsen korjaamaan ja näin ollen opettamaan vielä enemmän mikä oli haluttu toiminta. Ja Kristiinalta saa aina hyvät ohjeet kuinka korjaaminen kussakin asiassa tehdään, ja siten ei pelota yhtään tehdä treenejä että sattuisi jotain mihin en osaisi reagoida. Osaaminen ei tuu automaatilla suoraan valmiiksi ja tällä tavoin erehdysten ja korjaamisen kautta oppii käytännössä ihan hurjasti enemmän.

Ei kommentteja: