tiistai 26. huhtikuuta 2016

Sairaskertomuksia

On tässä ehditty rally-tokoilemaan toissa viikonlopuna SBCAK ry alueellisessa koulutuksessa sekä Maicon että Kion kanssa, ekana päivänä oli molemmille paikka ja toisena päivänä jaoin Kion ajasta Maicolle. Tuli hyviä vinkkejä ylempien luokkien käännöksiä ajatellen sekä Maicolle uudessa hallissa taas treenikuplaan treeniä.

Otsikon mukaisesti meillä valitettavasti on ollut vähän terveydellisiä murheita vaikka oireilu on ollut ensin hyvin lievää ja ajoittaista Kiolla joten olen yrittänyt olla olematta hysteerinen. Eli etten ensimmäisestä yhdestä levon jälkeisestä ontumisesta kiikuta lääkäriin koiraa. Kiolla kun kuitenkin on useat nivelrikko diagnoosit ja itsekin hyvin tiedän että pahenemista voi tulla ja liikunnan määrällä ja laadulla on paljon merkitystä sekä hoidoilla ja nivelaineilla sekä tarvittaessa kipulääkityksellä voidaan estää ja hoitaa tulehdustiloja.
Nyt kuitenkin kevät talven aikana on ihan ajoittain tarvittu kipulääkekuureja, tähän asti kun niitä on tarvittu joskus juhannuksena ja jouluna tai harvemmin. Ja hyväksyn toki että tilanne muuttuu ja silloin siihen reagoidaan. Kiolla on ollut takaosan jäykkyyttä jonka vuoksi sen puuhastelu on ajoittaista ja hyvin pientä kerrallaan. se liikkuu paljon rauhallisesti vapaana. Nyt kuitenkin alaselän jäykkyys on alkanut näkymään sen liikkeessä ajoittain ja varasin sille fyssariin aikaa noin kuukausi sitten. Aika meni pitkälle ja koska Kiolla on ollut myös läähättelyä ja selkeää liikkeessä näkyvää hetkellistä haluttomuutta peruslenkillä niin totesin että pyydän hierojan koiran avuksi jos siellä tosiaan on lihasjumia. Hieroja kävi ensimmäisen kerran kolmisen viikkoa sitten, sitten oli kaksi viikkoa taukoa ja toinen kerta viime viikon maanantaina. jo ensimmäisellä kerralla näin Kion reagoinnista ja hieroja kertoikin että alaselkä sekä etureidet on koiralla kovin jumissa, myös hauiksessa oikealla puolen tiukkuutta. Toisella kerralla saatiin vähän eteenpäin, muttei hierojakaan ollut ihan tyytyväinen tulokseen. Nyt viikko hierojan toisen käynnin jälkeen eli eilen oli fyssari Yliopistollisella eläinsairaalalla Kirstin luona, joka on muutaman vuoden aikana Kio hoitanut.

Kirstille kerroin Kion oireiluista ja Kirsti kiinnitti myös huomiota Kion pyöreään olotilaan. Pallomainen vartalomalli on se mihin olen jo aiemmin kiinnittänyt huomiota. Kio on ikään kuin turvoksissa keskivartalosta. Kun kyljistä koettaa huomaa ettei se ole edes kovasti lihava, kyljestä kokeilemalla sanoisin että kilon verran pois. Mutta se mitä silmä näkee niin sanoisin että paljon enemmän, karva on myös jotenkin kärsineen näköinen ja ei kiiltävä. Kerroin Kirstille että oli jo puhetta Reean kanssa otattaa Kiolta kilpirauhasen toiminnan kokeet.
Kirsti käsitteli Kion ja totesi alaselän todella levymäisesti kivikova, ja ihmetteli myös sen kuntoa siihen nähden että hieroja on kuitenkin kahdesti hoitanut. Kirsti suositteli kyllä lääkäriä ja Kion aiemmat diagnoosit huomioiden ortopedille siis käyntiä, samalla otetaan ne verikokeet.

Kiolla ei ikää ole kuitenkaan vasta kuin 7-vuotta joten ihan sen ikäiseltä Kio ei nyt näytä vaan vanhemmalta. Painoa olen oikeasti yrittänyt tiputtaa siltä ja sen ruokamäärät on todella pieniä. Se on janoisempi kuin aiemmin ja tosiaan jonkin verran läähättelee enemmän, mikä voidaan tulkita myös kipuun liittyväksi. Taas sai huomata kuinka pitkään koira pystyy peittämään kipuaan ja kuinka tarvitsen tuttua fysioterapeuttia saadakseni varmemmin arvion koiran tilanteesta. Kio painoi nyt huimat 24.8kg ja ei ole ikinä painanut noin paljon, eli on lihonut mun sille pitämän laihdutuskuurin aikana eli viimeisen 3kk aikana.
Yritän olla huolestumatta vielä ja en anna mielikuvituksen turhaan laukata. Tottakai Kion tilanne huolestuttaa mua, mutta nyt pitää malttaa odottaa ortopedin aikaa. Kirsti varasi ystävällisesti meille eilen jo ajan Yliopistollisesta eläinsairaalasta Ortopedi Pauli Keräselle joka on muuten operoinut Kion olkanivelen OCD leikkauksen. Aika on sitten 10.5.

Maico käytiin myös läpi ja sehän pisti hanttiin minkä vaan ehti ja pystyi. Aikamoista draamaa veti kyllä ja oli tietty aika jännää tuommoinen raajojen liikeratojen ja lihasten läpi käynti Maicon mielestä. Mitään kummoista ei Kirsti löytänyt, pientä alaselän jumia ja ei päässyt venyttämään takareisiä lainkaan kunnolla, kun Maico kypsytti homma jo niin paljon, joten mä saan ne kotona kokeilla ja muutenkin treenata vähän Maicon kanssa että antaa mun käydä läpi. Ei nyt mitään tarvetta Maicolle jatkoajoille. Sen oli tarkoitus tosiaan vaan tsekkaus mielessä käydä. Mitään oireita ei ole ollut ja liikkeet oli priimaa kun katsottiin.

Jotenkin en nyt jaksa ruveta purkamaan harrastusjuttuja muutoin kuin että oltiin Maicon kanssa jirkan treenissä taas sunnuntaina illalla ja vitsit että siellä oli hyviä juttuja, meidän oma treeni meni tosi mageesti, tarkemmin joskus myöhemmin ja muillakin oli tosi hyviä juttuja joiden seuraamisesta ja taustoista hyödyn itsekin. Maicon seuruu ja muutenkin tokot edistyy kivasti ja on kova into tehdä. Aksan suhteen on nyt taukoiltu kun ei oo saatu treeniseuraa silleen että tulisi suunnitellut treenit häiriöiden ja muutenkin tekemisen osalta.
Tämän tekstin kuvat on Miran /MAD Graphics ottamia ihanuuksia pojista.

Ei kommentteja: