maanantai 24. elokuuta 2015

Paimennusleirillä Ruotsissa!Tosiaan Readyn kasvattaja järkkää vuosittain leirin paimennuksen merkeissä Mårtensby Gårdissa Almungessa. Tila on Ewan joka kasvattaa kelpieitä nimellä Evallens. Ewalla on tilalla työkoirina myös bortsuja ja yhdellä nartuista on myös tehty useampi pentue.
Lampaiden lisäksi siellä on hanhia sekä koirahoitola sekä toki Ewan omat kelpiet.
Ready ja Maico lähtivät siis mukaan ja Kio meni Tian hellään huomaan sillä meidän isäntä oli omalla lomareissullaan Baltiassa kavereiden kanssa. Mun kesäloma alkoi siis maanantaina 3.8. ja reissuun lähdettin heti keskiviikkona, mikä kesäloman aloitus!Meinasin alkuun joutua matkaan ihan itekseni omalla autolla kera Maicon ja Readyn, mutta kyselyiden ja järjestelyn jälkeen Marita ja Ben kelpie pääsivät meidän matkaan ja matkusteltiin Maritan autolla. Me lähdettiin keskiviikkona 5.8. aamulaivalla Turusta Tukholmaan. Muut lähti iltalaivalla ja olivat perillä siis torstaina aamusella. Mentiin keskiviikko aamulaivalla, koska iltalaivaan ei enää saanut niin montaa koirapaikkaa kun me tarvittiin. Muutenkin laivamatkoilla sekä mennessä että tullessa oli meidän sakin koirien lisäksi paljon koiria.
Lähdettiin viiden jälkeen matkaan tästä Hesasta ja auto oli täynnä kuin Turusen pyssy. Kolmen uroskoiran kanssa matkaaminen tarkoitti toki häkkejä kaikille majoittumista varten, jaettiin nimittäin huone myös Ewan luona. Matkat niin autolla kuin laivallakin sujui todella hienosti. Olin tosi positiivisesti yllättynyt kun Maicokin nukkui lähes koko menomatkan häkissään laivalla. Laivalla meillä oli vain kaksi häkkiä kun ei Benin omaa isoa kevytmetallista viittitty raahata hyttiin, ei olisi mahtunut, ja tiukkaa teki muutenkin häkkien kanssa liikkuminen autokannella. Mutta opittiin tässä tosi hyviksi. ;) Eli siis Ready oli hytissä joko vapaana jos oltiin siellä tai kiinnitettynä hihnalla Maicon häkkiin tai vessassa, esim. ruokailujen ajan tms.

Tukholmassa selvittiin mukavasti molempien muistin (Marita ollut aiemminkin leirillä ja mä kerran Keikon kanssa Ruotsissa) mukaan ulos oikealle motarille ja poikettiin syömään. Ewan luokse satamasta oli noin tunnin ajomatka. Oltiin Mårtensby Gårdissa siinä yhdeksän jälkeen illalla. Meillä oli tilava huone, jossa myös oma wc ja suihku sekä jääkaappi. Ihan luksusta, toki muut käytti myös jääkaappia.
Lenkitettiin koirat ja istuttiin hetki muiden kanssa ketä paikalla oli. Lähinnä Ewa ja sen kasvattien omistajia ja Sara joka oli treenaamassa omalla koirallaan ja teki tilan töitä Ewan avuksi sekä hoiti Ewan ja hoitokoirien ulkoilutuksia.

Torstai alkoi kuumana jo heti aamusta. Joka päivä oli aamiainen, lounas ja päivällinen ja todellakaan ei muita eväitä tarvittu. Ewan kumppani Pyzze laittoi mielettömän hyvää ruokaa joiden lisäksi oli koko ajan jotain herkkua ja kahvia tarjolla. Kylmää juomaa meni kyllä paljon sillä koko neljän päivän reissun ajan aurinko paahtoi täysillä ja lämpöä luokkaa +25. Vähän turhankin kuuma lampaita ja koiria ajatellen. Niimpä osana päivistä paimennettiin vaan heti aamulla klo7 jonnekkin yhdeksään asti ja päivällisen joka oli klo18 jälkeen auringon laskuun. Didaktic`s sakkia oli kaiken kaikkiaan kymmenkunta ja kasvattaja.
Torstaina me aloitettiin sitten paimennushommat. Mulla oli kyllä kamera, mutta kahden koiran handlaus plus että ei oo oikein sopivaa putkea kamerassa, eli isot pellot joilla treenattiin, niin ei tullut juuri kuvia oteltua.

Maico teki ensimmäistä kertaa harjoituksia alueella jota kokonsa puolesta voisi pelloksi kutsua, treenattiin sille paljon asennetta miten lampaiden kanssa tehdään töitä ja karsittiin kaahamiset pois huomauttamalla asiasta. Ekaa kertaa meillä käytössä oli hevosilla käytettävä juoksutusraippa, kepin sijasta. Raipalla kerrottiin koiralle mikä alue on meidän lampaiden ja koiran välissä, eli etäisyys. Maico vastasi koulutukseen läpi neljän päivän todella hyvin. Useamman ekan pöivän mä olin vaan kauhusta jäykkä, kun joku ihme jännittäjä on musta vissiin tullut. ;D Otettin myös lampaita pois pyöröaitauksista sekä kuljetettiin tietty reitti ja laitettiin toiseen pieneen pyöröaitaukseen. Eli kuljetusta ja flänkkejä tuli myös harjoiteltua.
Maico harjoitteli lisäksi huomattavan määrän kuinka odottaa peltojen lähellä nätisti vaikka ei ole oma vuoro tehdä töitä. Tähän jäi vielä harjoiteltavaa. Lisäksi mä harjoittelin kuinka olla vakuuttava sekä vahva ohjaajana Maicon silmissä. Kehityin myös tässä.

Ready harjoitteli tasapainoa joka tuli siltä toki luonnostaan, mulla oli enemmän harjoiteltavaa sen kanssa, ja oman mielentilani kanssa. ;) Mun pitää olla todella rauhallinen koska jos kiihdyn Ready yli yrittää mun mieliksi. Treenit oli intensiivisiä ja lyhyitä, kuumuden vuoksi. Ready oli usein läkähtyä, koska se on niin täysiä messissä koko ajan. Maicoon ei kuumuus selkeästi vaikuttanut juurikaan, mutta molemmissa koirissa huomasi väsymyksen helposti. Varsinkin Maico alkaa käyttäytyä väsyneenä tosi kakaramaisesti, mikä on tietty ihan luonnollista.

Torstaina ja perjantaina paimennettiin aika paljon (Maico 4kierrosta, Ready 3 kierrosta luokkaa plus kaikki muu oleminen), lauantaina muut meni Ruotsin kelpie erkkariin ja me Maritan kanssa jäätiin tekemään koirahoitolan hommia Saran avuksi. Lähinnä ulkoilutettiin hihnoissa hoitolan asiakaskoiria ja annettiin ruokaa. Paimennettiin aamulla kerran Saran valvovien silmien alla ja iltapäivällä kerran Ewan pojan Dennisin ohjeistuksessa. Dennis myös ystävällisestä pyynnöstäni perjantaina illalla teki mun kanssa liinatreenin Maicon kanssa. varsin hyödyllinen treeni, vahvistettiin asennetta ja tahtia jolla lampaita liikutetaan. Ewa siis kehoitti mua kysymään itse Dennikseltä jos tulee perjantaina paikalle ja mä kysyin. :)
Lauantaina Dennis tosiaan autteli meitä vielä illallakin kun muut paimesi erkkarin jälkeen Ewan ohjauksessa. Denniksellä oli ihan valtavan taitava bordercollie Harry joka autteli muutenkin tilan töissä ja koulutuksiin liittyen lampaiden siirtoja ja hakuja. Olemuksesta ja työasenteesta sekä iloisuudesta ja onnellisestä koiran ilmeestä tuli ihan Kio mieleen.
Ewa käytti meidän reissun aikana avuksi paljon Harrya, Ellaa ja Inteä, tilan työ bordercollieita, kaikki älyttömän päteviä koiria. Silmiä hivelevää katsottavaa. Lisäksi saatiin nähdä Ewan kelpieistä Gilpan paimennusta sekä Floydin työskentelyä ja perusteeniä Pilar kelpien kanssa. Todella opettavaista. Meidän tullessa oli perjantaina vielä mukana treeneissä norjalaisia kaksi, joilla oli karjakoira sekä kelpie ja tervueren. Sara jonka kanssa puuhailtiin paljon myös, treenasi paimnnusta omalla cardiganillaan. Opettavaista kaiken kaikkiaan.

Sunnuntaina muut paimensi isoimmalla laitumella semmoista isoa laumaa, mutta Maicoa ei siihen treeniin huolittu, ja itsekseni mietin että en Readyakaan sinne vie kun oon niin pihalla sen ohjauksessa, pysytään perusteissa vielä, joten mä käytin pojat lenkillä ja siivoilin sillä välin, jonka jälkeen siirryin Maicon ja Readyn kanssa muiden mukaan pienemmälle laumalle tekemään paimennustreenin. Mun pojat oli kyllä vastaanottanut jo niin paljon ja selkeästi väsymys painoi, joten ihan vikat treenit skippasin sitten sunnuntailta. Startattiin satamaan siinä klo16, jossa ooteltiinkin sitten hyvä tovi laivaa ja lenkiteltiin koiria.


Mielettömän opettavaiset päivät paimennuksen saralla, kiitokset Ewalle ja Readyn kasvattajalle leirin järkkäämisestä. Iso kiitos Maritalle matkaseurasta ja kaikesta muusta avusta, ilman en olisi varmaan selvinnyt. Sekä kiitokset koko reissupoppoolle.

Treenit omien koirien kanssa on mulla hyvässä muistissa päässäni ja toivottavasti niistä päästään  vielä pitkälle. Sen hirveämmin en pysty ja jaksa keskittyä niitä tänne avaamaan.

Oli myös ihan mahtavaa että sain harjoitella reissussa paljon mun ruotsin kieltä, välillä tosin paimennuskoulutuksissa tartti turvautua englantiin. Ewan pojanpoika Hampus 7v. oli Ewan luona koko leirin ajan ja vallan hauskaa seuraa, paini ja touhusi Ewan pikkuisen kelpiepennun kanssa päivittäin, ja sai munkin koirat taas hyvää lapsi kokemusta kun Hampus touhusi ja juoksenteli porukan mukana päivät pitkät.Tähän kuvaan asti kaikki kuvat ottanut Katariina Palomäki.


Ensi vuoden paimennuksia jo kovasti suunnittelen. ;) Tänä vuonna Maicolle on jo varattuina paimennuksia viiden kerran verran Lillgårdiin Virpin koutsaamana, katsellaan mitä muuta vielä. Readyn suhteen otan rennommin, sen kanssa mulla ei ole pimennuksellisesti ainakaan mitään kisatavoitteita.

Loput kuvat on mun kännykällä napsaistuja. :D

Toinen treenikentistä ja me. :)

Pojat Ruotsinmaalla.

Pieni Per kelpie antoi pusun Maicollekin.

Paluumatkalla.


Ei kommentteja: