lauantai 29. lokakuuta 2011

Jäljestyspäivä!

Tänään koulutuksessa jäljen osalta. Kiitos Saaralle vaan paljon järkkäämisestä! Kouluttamassa oli Johanna , ja kiitokset Johannalle päivästä ja koulutuksesta myös. Mukavaa seuraa ja paljon hienoja jälkikoiria. :)
Eka käytiin vähän perusteita läpi  ja sitten polkaistiin koiruleille jäljet. Maastoina hyvää peltoa sekä metsää. Pelto oli tosin hiukan vetinen mutta menoa se ei haitannut.

Kävin eka tekemässä Kiolle metsään jäljen. Neljä purkkia, yksi pallo ja loppupalkkana lampaanhäntälelu. Ei namia jäljellä ollenkaan ja mitähän mä nyt siitä jäljen pituudesta nyt sitten sanoihin. :P Kääk, Johanna antoi tosi hyviä käytännön vinkkejä miten voi jälkeä tehdessä pistää vähän ylös paljonko tulee pituutta ja muutenkin pitäis tietty suunnitella etukäteen suunnilleen millaisen jäljen tekee.. Kröhöm, mä unohdin taas(!) heti alusta laskea, mutta olettaisin pituuden olleen jotain 250-300m? Nyt sitten paikalla olleet voivat kommentoida et meniks metsään. XD Tosiaan kaks ihan 90 asteen kulmaa ja sitten usaempia kaarroksia sekä yksi pienehkön mut ihan kunnollisen ojan ylitys, kaatuneiden puiden ylityksiä tuli useampia. Ajettiin ensin pellossa olevat jäljet joten Kion jälki 1,5h vanha.

Readylle tein peltoon suoran jäljen n.50 metriä eli tiukkaan askel askeleessa kiinni askellettuna ja nami joka askeleella.

Sitten itse jäljen ajoihin. Ready ensin. Höselsi ja vihelsi kun toin pellolle, kohtalaisesti asettu kuitenkin töihin, mutta aijai kun herra yritti pinkoa menemään. Johanna neuvoi ihan todella tarkkaan ja näytti miten tän kanssa edetään. Ei saa rynniä nokka ilmassa sekoillen. Silloin pysäytetään liinalla heti sen eteneminen ja kun alkaa jäljestään ni liinasta heti löysää. Ei saa mennä tilanteeseen jossa etenee liina kireällä. Nopeasti Ree alkoi saada jujun päästä kiinni ja pääsi jäljestämään ihan kunnolla. Ei malttanut syödä joka askeleen namia, mutta saatiin siihen palautetta ettei tarttekkaan kuhan jäljestää tuolleen asiallisesti eikä ryykää ja rynni. Voin samantein jatkossa laittaa sille namia jäljelle siten et on vaik 10 askelta jälkeä ja sitten kolme namua ja taas kymmenen askelta jälkeä, mut rynniä ei saa. :) Eli mulle liinatyöskentelyyn aivot päälle ja tarkkana. Ready sai kehuja et sillä on erinomainen nokkavärkki ja vauhdilla sitä myös käyttää, taitava jälkikoiran alku. Reelle vaan lisää treeniä ensin nyt pellolla ja sitten kun työskentelee kunnolla jäljestäen ni voidaan ottaa myös metsää.

Kion ajelut sitten. Tehtiin ekaa kertaa jana-harjoitusta. Tulin helpossa kulmassa sen kanssa kohti jälkeä, aktiivisesti se heti käskystä hakee jälkeä ja tasan tarkkaan tietää mitä on tekemässä. Vähän varmistellen nosti oikein, mutta jonkin pätkää meni ennen kuin pystyi lukemaan et nyt on varmasti jäljellä, tokihan mä krepeistä näin et oikein menee. Tuli kaarros ja eka kuppi noin 50m kohdalla, kait. :P Ilmaisi tosi hienosti. Jäljesti alku osan jäljestä vähän kovassa vietissä ja hiukan tarkistellen, palloa ei osannut ilmaista, ja otinkin sitten sen yhdessä sen kanssa ihmeteltäväksi. Loput kupit hyvin, viimeistä lukuunottamatta, josta meinas mennä yli. Huomasin kyllä sen eleistä et toki merkkas sen mut ei olis huvittanut jäädä ilmaiseen vaan ajaa vaan jälkee. Nyppäsin liinasta takas ja ilmaisikin sitten heti kun tajus et ei muuta voi. Kupeilla harjoiteltiin rauhoittumista, koska Kiolla on kova vietti jälkihommissa ja sille voitais Johannan vinkkien mukaan rakentaa kepit rauhoittumis ja ihaniksi levähdyspaikoiksi rankkojen ja haasteellisten jälkien vastapainoksi. :) Jos olis ongelmaa ajamisessa et vire laskee ei huvita ni sitten kepit ois megaihania ja niillä nostettais koiran virettä, kuten et sais esim pallon tai muun lelun palkaks ja reviteltäis. Mut joo Kion kans rauhoittumispaikoiksi, tällä hetkellä. Hyvin käskystä jäikin maahan myös palkan syönnin jälkeen, muutaman kerran yritti lähteä ja laitoin vaan takas. Käskystä se nostaa heti jäljen ja jatkaa ajoa.
Lampaanhäntä jäljen päässä oli tosi hyvä, Kio bongas sen heti ja omi ja repi mun kans ja tajus et ajo loppui tähän kun kiitin sitä. Tää voidaan ottaa käyttöön.
Kaiken kaikkiaan Johanna kommentoi et Kio osaa jäljestää hyvin, kepit kuppien tilalle, ilmaisee kupit tosi hyvin. Kehui et ohjaan sitä hyvin, Kion kanssa mä edes jotenkin jo tiedän mitä mä teen. :) Ja tän päivän jäljestä huomas et sen korkea vire vaikuttaa siihen et jäljen alkuosa hiukan poukkoilevaa, puolen välin jälkeen parempaa ja parempaa. Eli saisin tehdä sille oikeesti vaan paaljon pidempiä ja vaikeampia jälkiä, haasteita Kiolle lisää, se on hienosti nyt tosi aktiivinen metsäjälkikoira. Ei ongelmaa että ei olis ens keväänä kisakoiraksi mulle sano Johanna. :D Jee hyvä Kio! Kiva saada varmistusta et sen kanssa tää on se juttu ja etenee hienosti.

Meen nyt tuonne takapihalle sahaamaan nuo kepit ja laitan kuivumaan ja aletaan ilmaisutreenit. :D Jatkossa jäljen pituus saa olla vähintään 500m mielellään 1km tai pidempiä. Janatreeniä jatketaan, pikkuhiljaa lähestymiskulmaa vaikeuttaen. Hmm ja varmaan vois joskus joku treenikaveri tehä meidän jäljen, vaik en epäile hetkeekään ettei Kio jäljestäisi sitäkin ihan samoin kun mun tekemää.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heh:) Meillon ollut samanlaiset harrasteet tänään. Mammakoira joutui hieman liian koville, mutta huomenna kuitenkin jatketaan.
Kiti

Eeva kirjoitti...

Ensiviikolla meillä ei ole tokoa, joten voisin tulla canicrossailemaan. Mutta pääsisitkö vaikka joku päivä päivällä juoksemaan?

Mia kirjoitti...

Hööh mulla on nyt ollu selkä jumissa, annan sille vähän lepoa ja sitten kuntoutusta. Tällä viikolla on noi päivät aivan tukossa. Ensi viikon ma yritän treeneihin ja ens viikon to mulla vapaapäivä et silloin juoksut päivälläkin sopisi?. :)